DOĞAL KARS ÇİÇEK BALI ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI NELERDİR ?
Kars Toroslarının eteklerinde yoğunlukla maki çalılıklarının çiçeklerinden toplanarak elde edilmektedir.
Yoğun kıvamı ve lezzeti ile damaklarda yerini her zaman koruyarak sofralardan eksiltilmemesi gereken bir baldır. Büyük-küçük yaz-kış her yaştan her an tüketebilir olan bal, herkesin en büyük şifa kaynağıdır. Sabahları kahvaltıda bir dilim ekmek üzeri, bazen sıcak bir içecek içerisinde şeker misali vücuda alınabilir.
Yumuşacık dokusunun ardından gelen ferah ve besleyici tadı ile size zindelik ve enerji aşılamaktadır. Organik olmasının yanı sıra keskin bir tada sahip olması ile diğer balların arasından sıyrılmaktadır.
Sadece Kars ve Ardahan bölgesinde bulunan Kafkas Arı Irkı da, Ardahan ve Kars balının bu kadar güzel olmasını sağlayan belki de en önemli etkendir. Bu arının temel özelliği ise dil uzunluğudur.7,2 mm dil uzunluğu ve çalışkan bir arı ırkı olan Kafkas arısı, bu sayede derin tüplü çiçeklerin de nektarlarından yararlanabilmekte ve dilinin diğer arı ırklarından 3 mm daha uzun olması sebebiylede yaptığı balı diğer ballardan üstün kılmaktadır. Kafkas arı ırkı dünyada ekonomik değere sahip çok önemli dört arı ırkından da birisidir.
Yüksek yörelerin bal olan Ardahan - Kars Balının bir diğer özelliği ise çabuk kristalize olmasıdır. Kristalize olmuş krema şeklindeki bu yapısı, Ardahan - Kars balının değerini bilenlerce aranan bir diğer özelliğidir. Beyaz ile amber rengi arasında değişen balımızın tadı leziz olduğu gibi boğazı da yakmaz. İşte bütün bu sebeplerden dolayıdır ki Ardahan - Kars balı aranan ve tercih edilen bir bal olma özelliğini taşımaktadır.
Balın Faydaları:
Bilindiği gibi bal, arıların çeşitli bitkilerden topladıkları özsulardan ürettikleri, kıvamlı,stabil, bol enerji veren ve aynı zamanda şifa verici özellikleri olan, besin değeri yüksek, tümüyle doğal bir gıda maddesi. Bal arıları 10 peteği doldurabilmek için 100 bin kilometre kanat çırpar ve yaklaşık 100 milyon çiçeğin nektarını emerler.
Çiçeklerdeki bal özünü alarak midelerinde çeşitli fiziki ve kimyasal reaksiyonlardan geçiren arılar, ardından bu salgıyı petek gözlerine koyarlar ve bu sıvını petek gözlerinde olgunlaşmasıyla da bal meydana gelir.
Bir besin maddesi olarak sofralarımızda önemli bir yere sahip olan balın enerji değeri son derece yüksektir. 100 gram bal, yaklaşık 325 kalori sağlar. Balın enerji değeri, içeriğinde bulunan yüksek dozda üzüm şekeri (dekstroz) ve meyve şekerinden (levüloz) gelir. Bal ayrıca kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, magnezyum, sodyum, kükürt, iyot gibi mineraller ve pantotenik asit, B1, B2, B6, C ve K vitamini gibi enzimlerle zengin bir yapıya sahiptir.
500 Hastalığa İyi geldiği söyleniyor:
Öte yandan balın, pek çok hastalıkta koruyucu ve tedavi edici etkileri olduğu da, tıp uzmanarınca kabul edilmekte. Uzmanlar balın, yaklaşık 500 hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanıldığında, etkili olduğunu ifade ediyorlar.
Balın Faydaları: Adale ağrıları, titremesi, uyuşmasının giderilmesine, Ağrı ve sancıların giderilmesine, Ağız yaralarının iyileştirilmesine, Akciğer hastalıklarının iyileştirilmesine, Bademcik iltihabının yok edilmesine, Bağırsak gazının, iltihabının giderilmesine, Baş, göğüs, karın ağrılarının giderilmesine, Baş dönmesinin giderilmesine, Bel ağrılarının giderilmesine, Beyin hastalıklarının iyileşmesine, felç ve sinir hastalıklarını gidermede, Cilt bozukluğunu, lekelerini gidermeye, Cinsel gücü artırmaya, Damar sertliğine, damar tıkanıklığını yok etmeye, Gözleri güçlendirmeye, Halsizliğin giderilmesine Hazmı kolaylaştırmaya, Hafızayı güçlendirmeye, İştah açmaya, Kabızlığın iyileştirilmesine, Kalp çarpıntısını gidermeye, Kanın temizlenmesine, Kemiklerin kuvvetlenmesine, Nezle ve grip hastalığının tedavisine, Öksürüğün, nefes darlığının, astım hastalığının tedavisine, Romatizma ve siyatiğin tedavisine, Sarılık hastalığının iyileştirilmesine, Sedef hastalığının giderilmesine