Sucuğun Faydaları Nelerdir?
Sucuk genellikle ızgara olarak, yumurtayla birlikte, tost ve sandviç içinde ya da pizza gibi atıştırmalıklarda kullanılır. Bunların dışında kuru fasulye yemeğine katılarak fasulyenin lezzetini arttırır ve sevilerek tüketilir.
Sabah kahvaltısı başta olmak üzere gün boyu her öğünde sıklıkla tüketilebilmektedir. Yalnızca ülkemizde değil birçok yörede sevilerek yenir. Balkanlar'da tüketildiği gibi Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinde de önemli bir besin kaynağı olan sucuk Bulgaristan'da da çok fazla sevilmekte ve sıklıkla tüketilmektedir. Öyle ki çiğ sucuk dilimlenerek rakının yanında meze olarak sunulur.
Peki, toplum tarafından sevilerek tüketilen sucuğun faydaları nelerdir?
Sucuk, fermente bir gıda ürünüdür. Haliyle fermente gıdaların faydaları içerisinde yer alması gereken bir konudur. Fermente ürünler tüketmenin sağlık üzerinde sayısız faydasının olduğu araştırmacılar tarafından zaman içinde ispatlanmıştır. Bağışıklık sistemimizin güçlü olması, sağlığımızın da korunacağı anlamına gelmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, pek çok hastalığa davetiye çıkarmakta ve kronik rahatsızlıkların önünü açmaktadır. Bağışıklık sisteminin ise yüzde 70–80 oranında bağırsak florasına bağlı olduğu bilinmektedir. Fermente gıdalar da sindirim sistemimizdeki faydalı bakterilerin artmasını sağlamakta haliyle bağışlık sistemimizi güçlendirmektedir.
Fermente gıdalar tüketilmesi, bağırsak florasının yararlı bakteriler açısından dengede kalmasına katkı sağlar ve vücudu hastalıklara karşı büyük oranda korur. Bu nedenle pek çok hastalıkta özellikle fermente gıdalar yenmesi hekimler tarafından önerilir.
Fermente gıdalar sindirim sistemimizde bulunan doğal prebiyotiklerin artmasına da fayda sağlar. Prebiyotiklerin insan sağlığı için ise faydaları şunlardır:
- Bağırsak sağlığı için probiyotik çok önemlidir,
- Bağışıklık sistemini güçlendirir,
- Besinden alınan biyo yararlılık artar,
- Laktoz intoleransı semptomları daha az görülür,
- Kanserin gelişmesi ve yayılmasında koruyucudur.
Genel olarak fermente gıdaların faydaları ise şunlardır:
- Sindirimi geliştirir ve korur,
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır,
- Helicobacter pylori enfeksiyonu konusunda koruyucudur,
- Gıdalardan alınan besin değerini artırır,
- Laktozun sindirilmesini kolaylaştırır,
- Karaciğer yağlanmasını önler,
- İltihaplı bağırsak hastalıklarını tedavi eder,
- Bağırsak sağlığını korur.
Sucuk, tarih sahnesinde her zaman sevilerek tüketilen bir yiyecek olmuştur. Bizim mutfağımızda sucuğun yeri yadsınamayacak kadar büyük öneme sahiptir. Lezzetli oluşu, kolay tüketim imkânının bulunması, sofralarımızın kalitesini arttırmasının dışında sağlık açısında da pek çok faydası vardır.
- Sucuk doğal yöntemlerle kurutulmuştur, bu nedenle fermente sonucundaki tüm faydaları kapsar,
- Sucuk bağırsak sağlığının korunmasında yardımcıdır,
- Sucuk içerisinde bulunan baharatlar da bağışıklık sistemi için faydalıdır,
- A, B, B6 B12, E,D,C vitaminleri vücudumuz için faydalıdır,
- Beyin fonksiyonlarını çalıştırır,
- Zihnen ve fiziken vücudu zinde tutar,
- Saç sağlığını destekler,
- Hücre yenilenmesini destekler,
- Hastalıklara karşı korur,
- Sucuk etin faydalarını arttırır.
- Vücut için yararlı probiyotiklerin alımı kolaylaşır.
Sucuğun Zararları Var mıdır?
İşlenmiş gıdalar sık tüketildiğinde vücut için zararlı etkileri de beraberinde getirmektedir. Sucuk nihayetinde işlenmiş bir gıdadır. Ancak kontrollü tüketilmesi halinde sucuğun sağlık için bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır. Eğer, sucuk yememeniz gereken özel bir durumunuz yoksa kolesterol ya da tansiyon sorunu yaşamıyorsanız bu besini gönül rahatlığıyla tüketebilir, sayısız faydalarını hayatınıza ortak edebilirsiniz.
%100 dana eti ve özel baharat karışımı ile özel olarak ürettiğimiz et tadında gerçek sucuktur. Hiçbir katkı, koruyucu, renklendirici ve E kodlu madde içermez. Doğal dana bağırsağına doldurulmakta ve ısıl işlem uygulanmamaktadır. Izgara ve mangal için birebirdir.