Şifa deposu karakovan balı faydaları ve onu diğer ballardan farklı kılan özellikleri, en iye karakovan ballarının bulunduğu bölgeler hakkında bilgi…
Karakovan Balı Nedir, Nasıl Elde Edilir?
Karakovan balı üretiminden önce kovanın hazırlanması aşamasından itibaren meşakkatli bir iştir. Kovanlar 2 şekilde hazırlanır. 1.’si kavak, gürgen gibi ağaçların dallları silindir şeklinde sepet tarzı olarak örülür ya da doğrudan ıhlamur veya kestane ağaçlarının kütükleri oyularak yapılır. Silindir şeklinde hazırlanan bu kovanların arka kısmı tercihe göre açık ya da kapalı bırakılır. Arıların girip çıkmasını sağlayan bir kapak bulunur. Karakovanın en önemli yanı ise bal üretimi aşamasında kovanın içerisinin sürekli karanlık olması sağlanır.
Karakovan balı ışıksız bir ortamda insan eli değmeden tamamen arılar tarafından yapılır.
Hazırlanan kovanların içerisine oğul yerleştirilir ve burada mum kullanılmadan arılar peteklerini kendileri organik olarak oluşturur.
Karakovan Balı Faydaları Nelerdir?
En İyi Karakovan Balları Hangi Bölgelerde Yetişir?
Ülkemizde en iyi karakovan balı Karadeniz Bölgesinde Artvin ili, Doğu Anadolu Bölgesinde Kars Bölgesi
Karakovan Balını Diğer Ballardan Farklı Kılan Özellikler Nelerdir?
Yukarıda da değindiğimiz gibi karakovanda arılar mumlarını dahi kendileri üretmektedir. Karakovan balı üretimi aşamasında hiçbir şekilde insan müdahalesine maruz kalmaz. Mumlar dahi organik olduğundan süzmeden tüketilir ve bu sayede balın yanı sıra daha fazla polen de yenilmiş olur. Şeker oranı “0” dır. Aminoasit bakımından çok zengindir. Ayrıca yetiştikleri bölgeler açısından da zengin bitki florasından faydalanırlar ve bu sayede elde edilen bal daha şifalı olur.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.