Kars Malakan peyniri
Rus Çarı II. Aleksandr tarafından 141 yıl önce Kars'a yerleştirilen Malakanların yaptığı ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutan Malakan peyniri yeniden üretilip sofralara sunulmaya başlandı.
Kars Malakan Peyniri Nedir?
1877 sonrası Rus Çarı (II. Aleksandr) tarafından Kars’a yerleştirilen Malakanlar ‘dan miras kalan iki peynirden biridir. Ekim ayı ile Mart ayı arasındaki dönemde İnek sütünden yapılır. Döneme ait sütün özelliklerine uygun proses biçimiyle üretilmektedir.
Genelde çocukların sevdiği bu peynir ayva ve portakal reçelleriyle ve Kars çiçek balıyla lezzet uyumuna sahiptir. Ayrıca beyaz şaraba da meze olarak sunulur.
Kars Malakan Peynirinin Hikayesi Ve Yapılışı
Kars civarında yaşamış olan Malakan halkından öğrenilen bu peynir, yörede yetişen ineklerin dinlenme döneminde elde edilen sütlerden yapılıyor. Bu peynirin lezzeti de ömürleri boyunca ortalama 8-9 defa doğum yapan ineklerin, yaklaşık 300 günlük süt verme süresinde elde edilen sütten geliyor.
Kars Malakan Peyniri Yapımında Çiğ İnek Sütü 35 Derecede Isıtılıyor;
Şirden mayası ile mayalanıyor. 72 derecede haşlanan peynir kalıplarda şekillendiriliyor. 40 gün boyunca olgunlaşan malakan peyniri, 60 günde tüketime hazır hale geliyor.
Ayva, portakal reçelleri ve Kars çiçek balıyla lezzet uyumuna sahip olan bu peyniri kahvaltıda veya atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
Türkiye'de peynir üretiminde önemli yere sahip Kars'ta, büyükbaş hayvanlarını yazın yüksek rakımlı zengin floraya sahip yaylalarda besleyen, kışın da ahırlarda besiye alan vatandaşlar elde ettikleri sütlerle peynir üretiyor. Daha önceleri bölgede yaşayan Malakanlar ‘ca eylül ve mart ayı arasındaki dönemde inek sütünden üretilen Malakan peyniri, bir süre önce kentin Boğatepe köyünde yeniden üretilmeye başlandı.
Böylece yeniden gün yüzüne çıkartılıp kaybolması önlenen Malakan peyniri, ağızda süt ve krema tadı bırakması ve lezzeti ile çocuklar başta olmak üzere kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Malakanlar, Kars bölgesinde geçmişte Cumhuriyet dönemi öncesinde yaşayan bir topluluktur. Malakanlar, 1877 yılı sonrası Rus Çarı II. Aleksandr tarafından bölgeye yerleştirilmiştir. Malakan peyniri de onların bize bıraktığı bir miras. Bunun temel özelliği kulak memesi gibi yumuşacık olmasıdır.